Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sportmúzeum - Az olimpiák története - 1964 Tokió
  2021-07-05 21:00:15, hétfő
 
 







SPORTMÚZEUM - AZ OLIMPIÁK TÖRTÉNETE - 1964 TOKIÓ


Már csak17 nap!

Már csak 17-et kell aludnunk és kezdődik a várva várt, tavalyról 2021-re halasztott nyári olimpia, melynek rendezési jogát Tokió 2013. szeptember 7-én nyerte el.

A tokiói olimpia közeledtével visszatekintünk az 1964 évi olimpiai játékokra.



Ázsiában 1964-ben először rendeztek ötkarikás játékokat. A versenyek lebonyolítását biztosító létesítmények a legkorszerűbb módon épültek, és modern technikai eszközökkel voltak felszerelve. Egyedül a nézők voltak tartózkodóak.

Tokió atmoszféráját mind a mai napig meghatározza az 1964-es olimpia öröksége. A második világháború után a város hatalmas fejlődésnek indult, és ennek betetőzése volt az olimpia időszaka: a világ legjobbjait egy ultramodern megapolisz fogadta. A háborúban hatalmas károkat elszenvedő városnak nagyon fontos volt, hogy a sporton keresztül megmutassa magát és az új Japánt a világnak. Egy olyan városról beszélünk, amelynek csaknem a fele elpusztult a háború után, egész kerületek váltak a földdel egyenlővé, soha fel nem dolgozott lelki terhet róva a lakosságra.

Az olimpia idejére készült el a Sinkanszen első vonala Tokió és Oszaka között.
Ezen az olimpián használtak utoljára salakos pályákat az atlétikai eseményekhez, illetve Tokióban debütáltak az új, üvegszálas rudak a rúdugróknál.

Részvételi rekord született a távol-keleti országban, 93 ország 5140 sportolója utazott el a felkelő nap országába. Kína, a Német Demokratikus Köztársaság és Indonézia politikai okok miatt távol maradt.

Szakai Josinori - az olimpiai láng meggyújtója - 1945. augusztus 6-án - az atombomba ledobásának napján született Hirosimában.

Magyarországot az olimpián 17 sportágban 182 sportoló képviselte. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Kulcsár Gergely atléta vitte.

Mi magyarok népes csapattal indultunk, és nagyszerű eredményekkel értünk haza Tokióból. A "római válság" után ismét elfoglalta vezető helyét a magyar sport a világban. Tíz arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel az éremtáblázat hatodik helyén végeztek sportolóink.

A magyar csapat jobban szerepelt ezen az olimpián, mint a Rómain, 22 éremmel (10 arany, 7 ezüst, 5 bronz) a hatodik lett az ország az éremtáblázaton. A magyarországi sportolók tizenhét sportágban összesen száznyolcvankettő olimpiai pontot szereztek. Ez 27 ponttal több, mint az előző, római olimpián elért eredmény.

A legeredményesebb magyarországi versenyző, Rejtő Ildikó két aranyérmet nyert. Rajta kívül két érmet nyert még Hammerl László sportlövő és Török Ferenc öttusázó.

A harminchét éves Gyarmati Dezső ötödik olimpiáján vett részt és harmadik bajnoki címét szerezte.

A férfi kardvívás egyéni számát - az 1908. évi londoni olimpia óta tizenegyedik alkalommal - ismét magyar vívó nyerte, Pézsa Tibor személyében.

Újra arannyal térhetett haza a magyar vízilabda-és labdarúgó-válogatott. A pólósok Laky Károly vezetésével verték végig a mezőnyt, a szovjetek elleni találkozó momentuma Szepesi György tolmácsolásában örök emlék marad: "lőj, lőj, lőj Dömötör, lőj!"

A Lakat Károly irányította labdarúgó-válogatottunkat többek között olyan kiválóságok alkották, mint Ihász Kálmán, Bene Ferenc, Farkas János, Novák Dezső vagy éppen Varga Zoltán.

Kettős diadal a birkózó-csarnokban, Polyák Imre három ezüst után állhatott fel végre a dobogó legfelső fokára, a nehézsúlyú Kozma "Pici" pedig szintén arannyal térhetett haza.

A legmeglepőbb arany Hammerl László nevéhez fűződik, aki a kisöbű sportpuskások versenyét nyerte meg. A csalódást a kajak-kenu pálya jelentette, itt mindössze Hesz Mihály ezüstérmével vigasztalódhattunk.

Atlétáink viszont brillíroztak, három ezüst- és egy bronzérem fűződik a nevükhöz.

Nem lenne teljes ez a blogbejegyzés, ha nem említeném meg itt kedves Ismerősömet, 1964 olimpikonját, a mai napon születésnapját is ünneplő fiatal békéscsabai sprinter Such Idát ( Such Ida - Ida Bátoriné Békéscsaba, 1940. July 6 - 4x100 méteres váltófutásban olimpiai hetedik, Európa Bajnoki negyedik helyezett sprinter), akik a 4x100 méteres váltófutásban az előkelő 7. helyen végeztek.

Legyünk büszkék rájuk!

A helsinki olimpia bajnoka, Pierre Jonqueres d'Oriola negyvenévesen ismét aranyérmet nyert a díjugratás egyéni számában. Ő szerezte a francia csapat egyetlen bajnoki címét.

Az etióp Abebe Bikila, a római olimpián a maratoni futás győztese 1964-ben - ebben a számban a játékok történetében elsőként - meg tudta védeni bajnoki címét. Bikila mindkét bajnoki címét világrekord időeredménnyel nyerte

Az úszó Dawn Fraser, a diszkoszvető Alfred Oerter és az evezős Vjacseszlav Ivanov az 1960. évi római olimpia után másodszor is meg tudták védeni bajnoki címüket.

Larisza Latinyina ezen az olimpián szerepelt utoljára a szovjet olimpiai csapatban és két arany, két ezüst és két bronzérmet szerzett. Tizennyolc érmével máig ő a legtöbb olimpiai érmet szerzett sportoló.

A férfi úszóversenyek kiemelkedő egyénisége az egyesült államokbeli Don Schollander volt, aki négy aranyérmet nyert.

Az ökölvívók nehézsúlyú aranyérmét Joe Fraziert nyerte meg, ő később a profi bokszolók világában is maradandót alkotott, a korszak egyik legnagyobb klasszisa volt.







Olimpialexikon: Először Ázsiában - 1964., Tokió

Link



Tokió 1964: Japán újjászületése

Link



TOKIÓ 1964 DICSŐSÉGTÁBLA

Link



Tokyo 1964 Olympic Games - Olympic Flame & Opening Ceremony

Link















 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Címkék: legeredményesebb, válogatottunkat, tolmácsolásában, visszatekintünk, magyarországot, születésnapját, olimpialexikon, időeredménnyel, éremtáblázaton, lebonyolítását, sportpuskások, eredményekkel, negyvenévesen, legkorszerűbb, magyarországi, úszóversenyek, létesítmények, atmoszféráját, váltófutásban, újjászületése, dicsőségtábla, blogbejegyzés, éremtáblázat, történetében, diszkoszvető, ezüstérmével, bronzéremmel, eseményekhez, brillíroztak, meghatározza, olimpikonját, demokratikus, legmeglepőbb, tartózkodóak, közeledtével, tizenegyedik, várva várt, tokiói olimpia, versenyek lebonyolítását, legkorszerűbb módon, nézők voltak, 1964-es olimpia, második világháború, város hatalmas, olimpia időszaka, világ legjobbjait, ultramodern megapolisz, háborúban hatalmas, sporton keresztül, olyan városról, fele elpusztult, háború után, OLIMPIÁK TÖRTÉNETE, Német Demokratikus Köztársaság, Szakai Josinori, Kulcsár Gergely, Rejtő Ildikó, Hammerl László, Török Ferenc, Gyarmati Dezső, Pézsa Tibor, Laky Károly, Szepesi György, Lakat Károly, Ihász Kálmán, Bene Ferenc, Farkas János, Novák Dezső, Varga Zoltán, Polyák Imre, Hesz Mihály, Such Idát, Such Ida, Európa Bajnoki, Pierre Jonqueres, Abebe Bikila, Dawn Fraser, Alfred Oerter, Vjacseszlav Ivanov, Larisza Latinyina, Először Ázsiában, Olympic Games, Olympic Flame, Opening Ceremony,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Egyszerűen  Ébredj  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A világnak égető szüksége van ...  Egyszerűen  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A Föld napja  Facebookon kaptam Krisztina b...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Beney Zsuzsa - Álom  Két ember becsülete  Két tekintet van  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A könnyek összegyűjtése  Bizonyos kulturális szint nélk...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Paul David Tripp Április 25  Bizonyos kulturális szint nélk...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Krisztina b...  A lelki élet nem arról szól, ....  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Esti kép  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Tehetségtelen gyerek nincs.  Idézetek a barátságról  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Zilahy Lajos gondolata  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Kamarás Klára : Leszünk-e...? 
Bejegyzés Címkék
várva várt, tokiói olimpia, versenyek lebonyolítását, legkorszerűbb módon, nézők voltak, 1964-es olimpia, második világháború, város hatalmas, olimpia időszaka, világ legjobbjait, ultramodern megapolisz, háborúban hatalmas, sporton keresztül, olyan városról, fele elpusztult, háború után, földdel egyenlővé, olimpia idejére, olimpián használtak, atlétikai eseményekhez, távol-keleti országban, olimpiai láng, atombomba ledobásának, magyar zászlót, magyar sport, éremtáblázat hatodik, magyar csapat, hatodik lett, magyarországi sportolók, legeredményesebb magyarországi, harminchét éves, férfi kardvívás, magyar vízilabda-és, pólósok Laky, szovjetek elleni, dobogó legfelső, nehézsúlyú Kozma, legmeglepőbb arany, kisöbű sportpuskások, kajak-kenu pálya, bronzérem fűződik, 4x100 méteres, helsinki olimpia, díjugratás egyéni, francia csapat, etióp Abebe, római olimpián, maratoni futás, játékok történetében, úszó Dawn, diszkoszvető Alfred, evezős Vjacseszlav, olimpián szerepelt, szovjet olimpiai, legtöbb olimpiai, férfi úszóversenyek, egyesült államokbeli, ökölvívók nehézsúlyú, profi bokszolók, korszak egyik, legeredményesebb, válogatottunkat, tolmácsolásában, visszatekintünk, magyarországot, születésnapját, olimpialexikon, időeredménnyel, éremtáblázaton, lebonyolítását, sportpuskások, eredményekkel, negyvenévesen, legkorszerűbb, magyarországi, úszóversenyek, létesítmények, atmoszféráját, váltófutásban, újjászületése, dicsőségtábla, blogbejegyzés, éremtáblázat, történetében, diszkoszvető, ezüstérmével, bronzéremmel, eseményekhez, brillíroztak, meghatározza, olimpikonját, demokratikus, legmeglepőbb, tartózkodóak, közeledtével, tizenegyedik, ledobásának, felszerelve, eszközökkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5459
  • e Hét: 25278
  • e Hónap: 65099
  • e Év: 242974
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.